Miten reaktiivista koiraa voi tukea?

Miten reaktiivista koiraa voi tukea?

Reaktiivinen koira reagoi ihmisen näkökulmasta erilaisissa tilanteissa ylimitoitetusti. Reaktiivisesti käyttäytyvä koira saattaa syöksyä kohti toista koiraa, ihmistä tai muuta kohdetta haukkuen, muristen tai rähisten esimerkiksi hihnalenkeillä tai kun kotiin tulee vieraita. Koira saattaa reagoida ainoastaan yhteen kohteeseen, esimerkiksi toisiin koiriin, tai reaktion kohteita voi olla useita.

Reaktiivisuus voi näkyä myös kiihtymisenä tilanteissa, joissa ei ole selkeää kohdetta, mutta joissa koira ennakoi jännittäviä tilanteita. Esimerkiksi lenkille lähtiessä tai treenihalliin mennessä koira voi ennakoida, että pian voi tulla kohtaamisia muiden koirien kanssa, ja se saattaa olla jo valmiiksi kiihtynyt.

Miksi koira on reaktiivinen?

Reaktiivisesti käyttäytyvä koira kokee reaktionsa kohteet uhkaaviksi ja sen toimintamalli tilanteessa on pyrkiä aktiivisesti karkottamaan uhan kohde haukkumalla ja ryntäämällä kohti. Siitäkin huolimatta, että voimalla rähisemään ryntäävä koira näyttää harvoin ulospäin epävarmalta, on käyttäytymisen taustalla hyvin usein pelon tunne.

Koiran reaktiivisen käyttäytymisen taustalla voi olla monenlaisia syitä.

Reaktiivisuuden taustalla voi olla esimerkiksi

  • geenit - osa koiraroduista on jalostettu reagoimaan voimakkaasti kokemaansa uhkaan tai muutoksiin ympäristössä. Myös arkuus ja pelokkuus on perinnöllistä ja nämä voivat ilmetä reaktiivisena käyttäytymisenä. 
  • huonot tai puutteelliset kokemukset - pelästymiset tai negatiiviset kokemukset, varsinkin koiran pentuaikana, voivat altistaa erilaisille peloille ja sen myötä reaktiiviselle käyttäytymiselle. 
  • kipu - on hyvin yleistä, että reaktiivisuuden tai muiden koirien käytöshaasteiden taustalla on kipu tai muu terveysongelma. 
  • kuormitus ja stressi - mikäli koira kokee arjessaan paljon kuormitusta tai stressiä, voi tämä madaltaa sen kynnystä reagoida ympäristöön voimakkaasti.

 

Usein reaktiivinen käyttäytyminen on monen tekijän summa. Reaktiivisuus ei johdu koiran kouluttamattomuudesta tai omistajan epäonnistumisesta. Koira voi olla reaktiivinen, vaikka sen kanssa olisi tehty alusta asti aivan oikeita asioita ja koulutettu paljon. Joskus reaktiivisuus voi alkaa yksittäisen ikävän tapahtuman tai pelästymisen seurauksena ja näille emme aina mahda mitään, vaikka yrittäisimme suojella koiraamme ikäviltä tilanteilta. 

Osalle koirista reaktiivisuus on myös luontaisempi tapa reagoida uhkaan, kuin toisille. Osa koirista reagoi reaktiivisuuden sijaan pelottavaan tilanteeseen esimerkiksi pakenemalla tai jäätymällä. Tunne käyttäytymisen taustalla voi olla täysin sama, kuin reaktiivisella, mutta ulospäin näkyvä käyttäytyminen on erilaista. 

Valitettavasti usein jäätyminen tai pakeneminen nähdään sosiaalisesti hyväksyttävämpänä tapana koiralta ilmentää pelkoa, kuin reaktiivisuus. Tämän vuoksi reaktiivinen koira voi saada negatiivisen leiman ja omistajakin voi kokea koiransa käyttäytymisestä häpeää. Ajatus siitä, että "ongelma on aina hihnan toisessa päässä", istuu valitettavan sitkeässä, siitäkin huolimatta, että omistajan toiminta ei ole läheskään ainoa asia, joka vaikuttaa koiran käyttäytymiseen.

Reaktiivisuus ei ole yhtään sen enempää omistajan kuin koirankaan vika, eikä tilannetta auta se että omistajaa syyllistetään koiran käyttäytymisestä.

Miten reaktiivista koiraa voi tukea?

Arkea reaktiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa voidaan onneksi helpottaa monin eri tavoin. Usein reaktiivisen koiran tilanteen helpottaminen vaatii huomion kiinnittämistä useisiin eri asioihin koiran elämässä. 

1. Selvitä, ettei koiran käyttäytymisen taustalla ole terveyteen liittyvää syytä

Koirien käytöshaasteet kulkevat usein käsi kädessä kivun ja terveysongelmien kanssa. Hyvin usein haastavasti käyttäytyvältä koiralta löytyy myös kipuja, jotka usein pahentavat reagointia. Koira voi käyttäytyä reaktiivisesti myös olematta kipeä, mutta kivun ja sairauden mahdollisuus on tärkeä sulkea pois myös silloin, kun koira ei ilmennä mitään muita kivun merkkejä.

Kivun tunnistaminen on usein haastavaa ja koirien kipukäytöksen tunnistaminen ei ole helppoa edes ammattilaiselle. Hyvinkin voimakasta kipua kokeva koira voi syödä, juoda, leikkiä ja juosta aivan normaalisti. Joskus kipu voi jopa lisätä koiran aktiivisuutta, sillä liikkuminen tuottaa adrenaliinia, joka voi hetkellisesti peittää kivun tunnetta. Eli koira voi oppia esimerkiksi, että täysillä juokseminen helpottaa oloa.

Kivun poissulkemiseen suosittelen koirien kipuun erikoistuneella eläinlääkärillä käymistä. 

2. Tarjoa koiralle riittävästi lepoa kuormittavista tilanteista

Reaktiivisesti ympäristöön reagoiva koira on altis kuormitukselle ja stressille. Jokainen kohtaaminen, jossa koira kiihtyy tai reagoi voimakkaasti, aktivoi sympaattisen hermoston (”taistele tai pakene” -reaktio) ja elimistöön vapautuu stressihormoneja. Palautuminen kuormittavasta tilanteesta vie aikaa ja jos kuormittavia tilanteita tapahtuu usein, voi olla, että koiran elimistö ei ole ehtinyt vielä palautumaan edellisestä reaktiosta. Tällöin kuormitus pääsee kasaantumaan ja pahimmassa tapauksessa koira on jatkuvasti stressitilassa.

Kuormitus madaltaa koiran kynnystä reagoida voimakkaasti eli kuormittunut koira on todennäköisesti reaktiivisempi, kuin hyvin palautunut koira. Kuormituksen vuoksi koira saattaa toisina päivinä reagoida voimakkaammin, kuin toisina. Kuormitus voi aiheuttaa myös muita käytöshaasteita, kuten levottomuutta, vaikeuksia rauhoittua, turhautumista, sijaistoimintoja ja keskittymishaasteita. Kuormitus voi näkyä myös terveysongelmina, esimerkiksi ruoansulatuselimistön oireina.

Kuormitusta ja stressiä syntyy koiralle kiihdyttävistä, pelottavista ja jännittävistä tilanteista. Negatiivisten tilanteiden lisäksi kuormitusta syntyy myös positiivisista tilanteista, kuten leikkimisestä ja koiraharrastuksista. Vaikka tilanteet itsessään ovat koiralle mieluisia ja tärkeitä, voivat nekin kuormittaa koiraa ja lisätä kokonaiskuormituksen määrää. Tämä on tärkeä huomioida, kun koiran arkea mietitään. 

Reaktiivisen koiran kohdalla lepo ja arjen tasapainottaminen onkin ensisijaisen tärkeää, jotta koira voi hyvin. 

Palautumista edesauttaa koiralle mieluisan rauhallisen tekemisen tarjoaminen, esimerkiksi lenkkeily rauhallisessa ympäristössä tai hajutyöskentely. Ehdottomasti tärkeintä palautumisen kannalta on laadukas uni, johon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Aikuisen koiran tulisi nukkua vuorokaudessa vähintään 14-16 tuntia. Kuormittavien tilanteiden jälkeen koira voi tarvita enemmänkin unta.

3. Ennakoi ja vältä vaikeita tilanteita

Liian vaikea tilanne on sellainen, jossa koira reagoi haukkumalla, rähjäämällä, murisemalla tai syöksymällä. Liian vaikea tilanne voi olla myös sellainen, jossa koira on muuten hermostunut eikä pysty esimerkiksi syömään, leikkimään tai tekemään muita sille mieluisia asioita. Toistuvat liian vaikeat tilanteet vesittävät harjoittelua ja koiran luottamusta erilaisia tilanteita kohtaan.

Ennakointi ja vaikeiden tilanteiden välttäminen on reaktiivisen koiran hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä ja se on myös välttämätöntä koulutuksen etenemisen kannalta. Reaktiivinen käyttäytyminen vahvistuu ja yleistyy herkästi aina kun koira pääsee reagoimaan. Reagointi myös kuormittaa koiraa ja altistaa stressin kasaantumiselle.

Tilanteista ja koirasta riippuen ennakointi ja liian vaikeiden tilanteiden välttäminen voi tarkoittaa esimerkiksi

  • etäisyyden ottamista ohitustilanteissa, esimerkiksi kadun toiselle puolelle siirtymistä
  • ympäri kääntymistä lenkillä, jotta vältetään liian vaikea ohitus
  • lenkkeilyä sellaisissa paikoissa ja sellaisina kellonaikoina, kun muita ei ole liikkeellä
  • koiran elekielen tarkkailua ja koiran reaktioiden ennakointia eleiden perusteella
  • sermien käyttämistä hallissa tai koulutustilanteissa, joissa on muita koiria tai ihmisiä
  • treeneissä oman vuoron odottamista kauempana muista koirista
  • koiralle oman portilla tai ovella rajatun tilan järjestämistä, kun kotiin tulee vieraita
  • koiralle tutun hoitopaikan järjestämistä, kun kotiin tulee vieraita
  • muiden ihmisten ohjeistamista siitä, että koiraan ei saa kiinnittää huomiota tai tervehtiä
  • muiden ihmisten ohjeistamista siitä, että koiran luokse ei saa päästää muita koiria

4. Opeta koiralle tukitaitoja vaikeisiin tilanteisiin

Reaktiivisen koiran kouluttaminen tapahtuu asteittain siedättämällä ja vastaehdollistamalla koira reaktion aiheuttaviin kohteisiin, kuten koiriin tai ihmisiin. Koiran luottamuksen rakentuminen ja uuden suhtautumistavan oppiminen vie aikaa, joten on hyötyä, jos koiralla on olemassa tukitaitoja, joita voidaan käyttää tilanteissa, jotka ovat vielä vaikeita. Mitä enemmän työkaluja teillä on käytössä erilaisiin tilanteisiin, sitä sujuvampaa arki ja harrastaminen reaktiivisen koiran kanssa on.

Tukitaidot ovat sellaisia taitoja, jotka on opetettu koiralle palkitseviksi ja vahvoiksi ensin neutraaleissa tilanteissa. Taidon harjoittelu vahvaksi ensin neutraaleissa tilanteissa on tärkeää, jotta se toimii myös vaikeassa tilanteessa. 

Hyödyllisiä tukitaitoja voivat olla esimerkiksi pois kääntyminen, namien maasta etsiminen, leluun tarttuminen, käsikosketus tai kohteen päälle kiipeäminen. Tukitaitojen avulla jännittävästä tilanteesta voidaan tehdä vähemmän jännittävä, koira voidaan auttaa pois vaikeasta tilanteesta tai sen huomio voidaan kiinnittää muualle jännittävästä kohteesta. 

5. Tehkää niitä asioita, joista molemmat nautitte

Me ihmiset kiinnitämme herkästi huomiomme negatiivisiin ja keskeneräisiin asioihin. Reaktiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa reaktiivisuus alkaa herkästi värittää koko suhdetta koiraan. Tämä voi tehdä arjesta raskaampaa ja oma mielikuva koirasta voi muuttua negatiiviseksi. 

Onkin tärkeää muistaa, että koira on aina paljon muutakin, kuin reaktiivinen. Muista nauttia koirasi parhaista puolista. Tehkää niitä asioita, joista molemmat nautitte, oli se sitten metsässä retkeily, uusien temppujen harjoittelu tai yhteinen harrastus. Kunhan tekeminen tapahtuu koiran ehdoilla, lisää se varmasti koiran hyvinvointia ja vaikuttaa positiivisesti myös reaktiivisuuteen. Koiralle mielekäs tekeminen, kuten metsässä liikkuminen, haistelu ja omistajan kanssa yhdessä puuhailu, myös edesauttavat koiran palautumista kuormituksesta.

Muista, että koirasi on hyvä juuri sellaisena, kuin se on

Reaktiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa eläminen vaatii omistajalta ymmärrystä koiran käyttäytymisestä. Ennen kaikkea reaktiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa eläminen vaatii koiran hyväksymistä sellaisena, kuin se on. 

Joskus reaktiivista käyttäytymistä saadaan vähennettyä kouluttamisen ja muiden toimenpiteiden avulla merkittävästi. Joskus puolestaan ennakointi ja reaktiivisuuden huomioiminen arjessa kulkee mukana koko koiran elämän. Usein jälkimmäisessäkin tilanteessa reaktioita on kuitenkin mahdollista saada vähennettyä ja arkea sujuvammaksi.
Koirasta ei kuitenkaan välttämättä tule koskaan koirapuistossa kaikkien kaverina viihtyvää tai jokaisen vastaantulevan ihmisen syliin kiipeävää tyyppiä. Koira ei myöskään välttämättä koskaan tule nauttimaan ihmis- ja koirapaljoudessa liikkumisesta. Tämä on täysin ok. Kuten meitä ihmisiäkin, on myös koiria erilaisia.  

Reaktiivisen koiran kanssa on hyvä muistaa keskittyä oman koiran hyviin puoliin. Niitä on aivan varmasti. Saatamme herkästi verrata omaa koiraamme muihin lähipiirin koiriin tai ”ideaalikoiraan”, joka nähdään yleisesti hyväksyttävänä. Kannattaa muistaa, että kaikkien koirien ei missään nimessä tarvitse mahtua samaan muottiin. Vaikka ympärilläsi saattaa näkyä vain koiria, jotka eivät ole reaktiivisia, muista että et ole yksin haasteiden kanssa.

Muista myös, että on myös täysin ok pitää taukoa vaikeista tilanteista ja niiden harjoittelusta. Huolehdithan myös omasta jaksamisestasi ja pyydä tarvittaessa apua arkeen koiran kanssa. 

Muista, että sinä ja koirasi riitätte juuri sellaisena kuin olette.

 

 

 

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.