Taukoja ovat koulutustilanteessa kaikki ne hetket, kun koira ei aktiivisesti harjoittele tehtävää tai siirry paikasta toiseen, esimerkiksi hallista sisään ja ulos. Taukoja tulee toistojen välissä, ohjaajan valmistellessa seuraavaa harjoitusta ja omaa vuoroa odottaessa.
Treeneissä vietetystä ajasta koira saattaa käyttää aktiiviseen harjoitteluun vain murto-osan ajasta. Lopun ajan se viettää tauolla. Taukoja tulee siis väistämättä. Se, mitä koira taukojen aikana tekee ei ole lainkaan yhdentekevää, sillä se vaikuttaa moneen asiaan, kuten palautumiseen, viretilaan, treenien sujuvuuteen ja koiran oppimiseen.
Tauko auttaa koiraa palautumaan
Ideaalitilanteessa koira pystyy käyttämään tauon palautumiseen. Tauon aikainen palautuminen tehostaa koiran oppimista ja auttaa sopivan viretilan ylläpitämisessä treenien aikana. Koiran oppiminen on tehokkainta, kun harjoittelua tauotetaan riittävän tiheästi. Liian pitkään harjoittelu ilman taukoa alkaa yleensä näkyä koiran tekemisessä väsymisenä, keskittymisen haasteina ja oppimiskyvyn laskuna. Jos tekemisen laatu alkaa kärsiä, on korkea aika pitää tauko. Mieluiten tekemistä kannattaa kuitenkin tauottaa säännöllisesti jo ennen kuin koira osoittaa väsymisen merkkejä.
Haasteita voi kuitenkin tulla vastaan, mikäli koira ei pystykään palautumaan taukojen aikana. Tyypillisiä taukoihin liittyviä haasteita ovat esimerkiksi taukojen aikana turhautuminen tai kiihtyminen. Koira saattaa haukkua tai vinkua, tarjota eri käytöksiä, liikehtiä levottomasti tai reagoida ympärillä oleviin ärsykkeisiin. Palautumisen sijaan tauko voi nostaa koiran viretilaa ja treeneihin palatessa koira ei olekaan oppimisen kannalta optimaalisessa vireessä.
Jos koira on levoton tauolla, ei tauon aikainen palautuminen onnistu, vaan koira saattaa käyttää jopa enemmän energiaa tauolla ollessaan, kuin harjoituksia tehdessään. Tällöin koiran keskittyminen ja oppimiskyky heikentyvät ja puutteellinen palautuminen alkaa yleensä näkyä viretilan haasteina treeneissä.
Puutteellinen palautuminen ja haasteet taukojen aikana voivat näkyä treeneissä esimerkiksi
- treeneissä "ylikierroksilla" käymisenä, ääntelynä ja levottomuutena
- ympäristöön voimakkaammin reagoimisena (esimerkiksi toisille koirille tai ihmisille haukkumisena)
- vaikeuksina tehdä tuttujakaan asioita sujuvasti
- uusien asioiden oppimisen haasteina
- motivaation heikentymisenä (koira haistelee, kontakti katkeaa herkästi tai koira karkailee)
Toimiva tauko tukee treeniä, ylläpitää oppimisen kannalta optimaalista viretilaa ja tekee harjoittelusta sujuvampaa. Mutta mitä kannattaa tehdä, jos tauko tuottaa koiralle haasteita?
Toimivan tauon taustatekijät
Toimivan tauon ratkaisevin tekijä on koiran tunnetila. Rauhoittuminen ja palautuminen on seurausta siitä, että koira kokee tauon miellyttäväksi, rennoksi ja turvalliseksi. Koira itse määrittelee mikä sille toimii parhaiten taukona. Tämä on hyvä huomioida, kun mietitään mitä koira tauon aikana tekee. Esimerkiksi paikalleen makaamaan käsketty koira ei välttämättä ole aidosti rento. Tunnetasolla koira saattaa olla hyvinkin kiihtynyt ja tällöin sen aivot ovat ”töissä” myös tauolla. Tällöin tauko voi kuormittaa eikä toimi palauttavana.
Toimivaa taukoa edesauttavia tekijöitä harjoitustilanteessa:
- ympäristö ja tilanne on koiran näkökulmasta turvallinen. Tilanteeseen ei liity pelkoa tai epävarmuutta esimerkiksi paikalla olevia ihmisiä, muita koiria tai omistajaa kohtaan.
- tauolla olo on miellyttävää ja siihen liittyy positiivisia tunteita. Koira kokee taukopaikan ja tauon aikaisen tekemisen mukavana eikä siihen liity ristiriitaa tai pelon kokemusta. Jos taukoon liittyy jokin opetettu käytös, koira tekee sen mielellään.
- koiralle on selkeää mitä sen kannattaa tauon aikana tehdä. Taukokäytös on systemaattisesti opetettu ja siihen on yhdistynyt jo harjoitteluvaiheessa toivottu rauhallinen tunnetila.
Taukoon liittyvät haasteet voivat johtua esimerkiksi siitä, että koiraa jännittää tilanteessa. Epävarmuutta tai pelkoa kokevan koiran voi olla vaikea rauhoittua sillä sen keho on jatkuvasti valmiustilassa ja valmiina toimimaan. Jos koiran on vaikea rauhoittua tauolla ainoastaan tilanteessa missä on vieraita koiria, voi taukoihin liittyvien haasteiden taustalla olla esimerkiksi vieraisiin koiriin liittyvä turvattomuuden tunne.
Tauolla olo voi olla vaikeaa myös, mikäli koiralle on epäselvää mitä sen kannattaa tauolla tehdä tai jos taukoon liittyy negatiivisia tunteita tai kiihtymystä. Negatiiviset tunteet taukoon liittyen voivat tulla esimerkiksi siitä, että tauon aikana koira ei saa palkkaa, kun taas harjoituksien tekemiseen liittyy palkka. Tällöin tauko voi olla koiran näkökulmasta turhauttava ja ristiriitainen. Negatiiviset tunteet taukoon liittyen voivat tulla myös esimerkiksi ohjaajasta erossa olemisesta, esimerkiksi jos koira odottaa tauoilla autossa tai häkissä. Tauon aikaisia haasteita voi tulla myös silloin kun taukokäytöstä ei ole opetettu koiralle systemaattisesti riittävän vahvaksi.
Itse taukoon liittyvien tekijöiden lisäksi koiran rauhoittumiseen ja palautumiseen treeneissä voivat vaikuttaa myös treenitilanteen ulkopuoliset tekijät. Kuormitus tai puutteellinen palautuminen arjessa ennen treenejä voivat aiheuttaa sen, että koiran hermosto käy jo valmiiksi ylikierroksilla treeneihin tullessa. Koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja arjen kuormitustekijöiden läpikäyminen on tärkeässä asemassa aina, jos koiralla on haasteita rauhoittumisen kanssa. Esimerkiksi puutteellinen lepo ja palautuminen, liian vähäiset mahdollisuudet toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä tai toistuvat negatiiviset tunteet arjessa voivat olla rauhoittumisen haasteiden taustalla.
Koiran treenejä tauottaessa ja taukokäytöstä opettaessa on ennen kaikkea tärkeä huomioida koiran kokemus tauoista. Mikäli koira kokee tauon kiihdyttävänä, kuormittavana tai negatiivisena, alkaa sen tauon aikainen tunnetila vaikuttaa myös muuhun harjoitteluun. Mikäli koira ei pysty tekemään tauolla sitä mitä ihminen toivoisi siltä, ei koiran palautumista edesauta se, että se komennetaan paikalleen. Tällöin tauolla olo voi kuormittaa koiraa ja tauon aikainen konflikti voi alkaa näkyä itse harjoittelussa.
Taukokäytöksen harjoittelu
Koiran taukoja voi selkeyttää opettamalla koiralle selkeän tavan toimia taukojen aikana. Suurin osa koirista ei osaa omatoimisesti asettua esimerkiksi makoilemaan rennosti taukojen aikana, vaan tätä kannattaa harjoitella. Taukokäytöksen opettaminen vaatii aikaa ja harjoitteluvaiheessa on tärkeä huomioida taukokäytökseen yhdistyvä tunnetila, joka on ideaalitilanteessa rento ja positiivinen.
Koiralle opetettavia tapoja viettää taukoa ovat esimerkiksi
- taukomatto
- häkissä odottaminen
- autossa odottaminen
Taukokäytöksen harjoittelu aloitetaan ensin rauhallisessa tutussa tilanteessa, esimerkiksi kotona. Näin taukokäytökseen alkaa yhdistyä rauhallinen tunnetila. Taukokäytöksen harjoittelua ei aloiteta silloin kun koiran pitäisi pystyä treeneissä olemaan tauolla (tauko on palautumista, ei harjoittelua varten), vaan taukokäytöstä harjoitellaan erikseen. Esimerkiksi autossa odottamista voidaan harjoitella ensin kotipihassa tai häkissä odottamista kotona olohuoneessa.
Taukokäytöksen voi opettaa koiralle aluksi ”temppuna”. Koiran voi opettaa hakeutumaan itse taukopaikalle. Hakeutumisesta palkitaan koiraa runsaasti samoin kuin taukopaikalla pysymisestä. Aidosti palauttavan tauon kannalta on olennaista, että koira menee tauolle mielellään ja toteuttaa taukokäytöstä oma-aloitteisesti. Mikäli koiraa pitää jatkuvasti pyytää uudestaan esimerkiksi taukomatolle eikä se mielellään hakeudu siihen itse, ei koira todennäköisesti koe taukokäytöstä miellyttäväksi, eikä se ole sille palauttava.
Kun koira tekee käytöksen mielellään, lisätään mukaan pikkuhiljaa kestoa, etäisyyttä ja häiriöitä sekä yleistetään eri ympäristöihin. Jos koira muuttuu harjoittelun aikana levottomaksi (ääntelee tai liikehtii), on yleensä syytä helpottaa harjoitusta, jotta rento tunnetila säilyy. Sujuvaa taukokäytöstä kannattaa myös muistaa ylläpitää palkitsemalla koiraa.
Tauko voi olla muutakin kuin paikallaoloa
Kyllä, luit aivan oikein! Koiran ei ole pakko olla tauolla paikallaan, vaikka tämä on yleisin tapa mieltää tauolla olo ja rauhoittuminen. Se, että koira on paikallaan, on tietysti ihmisen näkökulmasta kätevää. Koiran näkökulmasta se ei kuitenkaan aina ole paras mahdollinen tapa viettää taukoa ja koira saattaakin palautua treeneissä paremmin muunlaisen tekemisen kautta.
Siitäkin huolimatta, että olen itse ehdottomasti taukomaton ja muiden taukokäytösten opettamisen puolestapuhuja, haluaisin kannustaa ajattelemaan koiran tauon aikaista käyttäytymistä monipuolisemmin kuin vain paikallaolona!
Usein taukoihin ja treeneissä rauhoittumiseen liittyvät haasteet helpottavat, kun muutetaan vaatimuksia koiraa kohtaan taukojen aikana ja mietitään tauon aikainen käyttäytyminen sen mukaan mistä koira hyötyy parhaiten tilanteessa. Aina palautuminen ja rentoutuminen ei tapahdu parhaiten koiran ollessa paikallaan, vaan parempi vaihtoehto voikin olla aktiivisempi tapa viettää taukoa. Mitä monipuolisemmin meillä on erilaisia vaihtoehtoja, joilla auttaa koiraa palautumaan, sitä paremmin koira pystyy selviytymään eri tilanteista.
Siihen miten koiran kannattaa viettää tauot, ei ole siis vain yhtä oikeaa tapaa. Se, minkälainen tauko koiralle parhaiten sopii, riippuu niin yksilöstä kuin tilanteesta. Joskus voi tulla vastaan tilanne, että vaikka koiralla on vahva taukokäytös opetettuna, ei se pysty sitä syystä tai toisesta tekemään tai vaikka pystyisi, ei se auta sitä rentoutumaan. Ehkä sitä jännittää tai jokin muu asia häiritsee sitä. Tällöin voi olla syytä auttaa koiraa palautumaan muunlaisen tauon avulla.
Tauko voi olla paikallaolon sijaan
- namien etsimistä nuuskumatosta
- kongin syömistä
- lickimatin nuolemista
- maasta namien etsimistä
- puruluun pureskelua
- ulkona tai hallissa rauhallisesti liikkumista
- rapsutushetki
- ympäristön haistelua tai tutkimista
- rentoa leikkimistä
Anna koiralle sellainen tauko, joka palvelee sitä parhaiten
Toimivan tauon rakentaminen vaatii ennen kaikkea koiran tunnetilan ymmärtämistä ja palautumisen huomiointia. Jos tauot tuottavat haasteita eikä koira kykene rauhoittumaan, kuluu koiralla paljon energiaa tauoista selviytymiseen. Tällöin voi olla, ettei energiaa jääkään itse tehtävien suorittamiseen ja koira ei enää suorita tehtäviä optimaalisessa viretilassa. Oireena voi olla ääntelyä, levottomuutta, motivaation laskemista tai häiriöihin reagointia. Myös koiran suoritus- ja oppimiskyky heikkenee.
Taukokäytöksen harjoittelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tärkeintä taukokäytöksen opettamisen kannalta on rakentaa siitä koiralle mieluisa ja positiivinen toimintamalli. Mikäli koira ei hakeudu mielellään tauolle, kertoo tämä yleensä siitä, että taukoon liittyy koiran näkökulmasta jotain negatiivista. Tällöin jokin muu tapa viettää taukoa voi toimia paremmin.
Joskus meidän mielikuvamme siitä mitä koiran kuuluisi taukojen aikana tehdä, ei vastaa sitä, mikä koiralle toimii parhaiten rentona ja palauttavana taukona. Vaikka ihannemielikuvissamme koira makoilee tauolla paikallaan, ei tämä välttämättä aina ole koiran näkökulmasta palauttavin ja rentouttavin tapa viettää taukoa. Parempi tapa palautua voi koiran näkökulmasta ollakin rauhallinen liikuskelu, haistelu tai vaikka pureskelu. Onkin hyvä muistaa, että tauon tulisi ensisijaisesti palvella koiraa, jotta siitä on eniten hyötyä treeneissä.